انیمه: سوزومه Suzume

3
این مطلب به بوک‌مارک‌ها اضافه شد
این مطلب از بوک‌مارک‌ها حذف شد
نویسنده و کارگردان: ماکوتو شینکای
ژانر: فانتزی، ماجراجویی
تاریخ انتشار: ۱۱ نوامبر ۲۰۲۲

یک در را تصور کنید؛ وصل نشده به هیچ دیوار یا سقفی، ریشه زده در زمین یک خرابه‌ی متروک. در که باز می‌شود، جهانی را می‌بینید زیبا و خفته در آرامش؛ با کهکشانی در پهنه‌ی آسمانش و ستاره‌هایی که از لابلای ابرها، در دل این کهکشان چشمک می‌زنند. کوه‌هایی که در دوردست‌ها گردن کشیده‌اند و دشتی سبز و پر گل، زیر قدم‌هایتان گسترده شده است. کیست که نخواهد به چنین منظره‌یی پا بگذارد؟ هر کسی میل آن دارد که به آن سوی در پا بگذارد و تا ابد در چنین دنیایی زندگی کند. اما اگر بفهمید در پس هر در باز شده‌ای، کابوسی خوابیده که ممکن است به سطح دنیای ما بخزد و با خود فاجعه و نابودی بیاورد، باز هم در را باز می‌کنید…؟ انیمه سوزومه Suzume روایتی از باز شدن این درهاست.

سوزومه

سوزومه؛ تازه‌ترین جوانه از درختی که ماکوتو شینکای کاشته است

انیمه سوزومه (یا در قفل کردن‌های سوزومه) جدیدترین اثر کارگردان ژاپنی ماکوتو شینکای است. شینکای پیش از این آثاری چون اسم تو، تغییرات آب و هوا با تو، پنج سانتی متر بر ثانیه و… را خلق کرده است که در نوع خود آثاری ماندگار و صاحب سبک به شمار می‌روند. شینکای معمولا در انیمه هایش تم رنگی خاصی متشکل از آبیِ آسمان و باران، سبزِ درختان و طبیعت، قرمز و نارنجیِ غروب را تکرار می‌کند که گاها یادآور آثار نوستالوژیک میازاکی نیز هستند.  در انیمه های شینکای، باور انسان‌ها به داشتن یک زندگی معمولی به طریقی، به چالش کشیده می‌شود. موجوداتی که تا آن زمان ارتباط نزدیکی با انسان نداشته‌اند، ممکن است صاحب اراده شوند و افسانه‌های قدیمی که نسل به نسل در خانواده‌ها چرخیده اند، تحقق می‌یابند. او همچنین به ارتباط بین دنیاها و ساخت پورتال‌ها (دروازه‌ی عبور) علاقه‌ی زیادی نشان می‌دهد. این دروازه های عبور که بین دنیاهای متفاوت یا بعدهای زمانی هستند، گاهی در زمان باران باز می‌شوند، گاه در خرابه‌های متروکه و گاه به وقت تاریک و روشنای «کاتاواره دوکی».

در سوزومه نیز با دروازه‌هایی طرفیم که در سرتاسر ژاپن پخش شده‌اند و یک «در بَند» وظیفه دارد این درها را به روش خودش بسته نگه دارد. اگر این درها باز بمانند، موجودی بیگانه به دنیای آدم‌ها پا می‌گذارد و باعث اتفاقات فاجعه باری چون زلزله‌های مهیب می‌شود و مرگ میلیون ها نفر شود –می‌تواند اشاره‌ای به زلزله 9 ریشتری ژاپن در سال 2011 و سونامی که فاجعه اتمی فوکوشیما را رقم زد، یا زلزله‌های مشابه باشد- این درها همیشه با دو طلسم محافظت شده اند اما وقتی به صورت اتفاقی یکی از این طلسم ها می‌شکند، ماجرای سوزومه و باز شدن درها شروع می‌شود.

ماکوتو شینکای

چه چیزهایی دیدنش را لذت بخش می‌کند؟

یکی از مواردی که شخصا در مورد انیمه سوزومه از آن لذت بردم، تصویر سازی رویایی آن بود؛ توصیفات بالاتر را دوباره مرور کنید تا بدانید دنیای آن طرف درهای باز، چرا هم برای سوزومه و هم برای مخاطب، وسوسه انگیز است. سرزمینی سبز و زیبا با آسمانی گسترده از ستارگان؛ درست به مثابه‌ی آن که به جای دیدن صفحه‌ی نمایش، به خواب رفته باشید و در حال رویا دیدن باشید. اگر از پروژکتور یا اتاقی تاریک استفاده کنید، تاثیر بهتری در درک این رویا دارد!

دومین دلیلی که ممکن است از آن لذت ببرید، قطعا دایجین است!

حتی اگر در دنیای واقعی دیوانه‌ی گربه ها نباشید، قطعا با دیدن گربه‌ی ملوس و دردسرساز انیمه‌ی سوزومه، ممکن است در علایق تان دچار تردید شود. قصد ندارم با دادن اطلاعات زیاد، داستان دایجین را برای تان باز کنم، فقط این را بدانید که دایجین به راحتی میلیون ها بیننده را شیفته ی خود کرده است و بهترین بهانه است که تا آخر انیمه، با لبخند در گوشه و کنار تصویر دنبال یک گربه بگردید!

سوزومه

مورد دیگری که در سوزومه شاهد آن هستیم، سیر بلوغ است. گذر از کودکی و نیاز به حمایت والدین؛ طی کردن نوجوانی، که خواه ناخواه قرار نیست آسان و بی چالش باشد؛ و پا گذاشتن به بزرگسالی و بلوغ ذهنی، پس از درک این که همه مشکلات قرار نیست به طرز معجزه آسایی حل شوند و گاهی اوقات باید تلاش کرد به امید آینده ی بهتر، با سختی ها کنار آمد.

در انیمه سوزومه، به ازای هر شخصیتی که برای چند دقیقه ای مهمانش می شویم، می‌توان سبک زندگی متفاوتی را دید که هر کدام در مرحله‌ای از سیر بلوغ هستند. کودکی دردسرساز که در جستجوی یک پناه امن است. دختری نوجوان که چالش های سوزومه را می شناسد و راه حل هایی به شیوه‌ی خودش ارائه می‌دهد. افرادی که تازه به بازه‌ی بزرگسالی پا گذاشته اند و دغدغه‌ی شغل و تحصیل دارند. کسانی که صاحب فرزند و کسب و کار هستند. و در آخرین مرحله، آنها که دیگر توان جنگیدن با زندگی را ندارد و تسلیم پیری شده‌اند.

سوزومه

در کنار این موارد، موسیقی سوزومه را می‌توان از محبوب‌ترین ترندهای امسال به شمار آورد؛ به محض انتشار سوزومه، شبکه‌های اجتماعی به تم اصلی آن (Suzume no Tojimari) روی خوش نشان داد و تا مدت‌ها از آن برای انواع چالش‌ها و تولید محتوای طرفداری، استفاده شد.

در مجموع، اگر شما هم یکی از طرفداران انیمه هستید یا از ماجراجویی‌های فانتزی لذت می‌برید، تماشای سوزومه می تواند برای دو ساعت هم که شده، سرگرم و مجذوب‌تان کند.

بیشتر بخوانید:

دو مستند در مورد رویاها در حال ساخت

    سفید کاغذی
    جدیدترین شماره کاغذی سفید را بخرید
    شماره ۳: پری‌زدگی
    مشاهده نظرات
    1. ناشناس

      چه سبک زیبایی در نوشتن دارید 🙂

    2. شکیبا

      چقدر قشنگ نوشتی منصوره جان ،من با اینکه این انیمه رو دیده بودم اما با توضیحاتت دلم خواست دوباره برم و یه بار دیگه دقیق تر ببینمش

      1. منصوره صادقی

        خوشحال شدم…
        برای من ریواچ اسم تو، همیشه تجربه‌ی بهتریه اما انتخاب بعدیم سوزومه‌ست قطعا 🙂

    نظر خود را بنویسید:

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

    متن نظر:

    پیشنهاد کتاب

    • مجله سفید ۱: هیولاشهر

      نویسنده: تحریریه‌ی سفید
    • ماورا: سلسله جنایت‌های بین کهکشانی

      نویسنده: م.ر. ایدرم
    • مجله سفید ۳: پری‌زدگی

      نویسنده: تحریریه‌ی سفید
    • مجله سفید ۲: ارتش اشباح

      نویسنده: تحریریه‌ی سفید