ادگار آلن پو و مقاله‌ای در باب صنعت عکاسی به سال ۱۸۴۰

0
این مطلب به بوک‌مارک‌ها اضافه شد
این مطلب از بوک‌مارک‌ها حذف شد

در این مقاله پو با هیجان و علاقه از تأثیرات احتمالی عکاسی بر آینده صحبت می‌کند و این که چطور این اختراع جالب جدید دنیا را دگرگون خواهد کرد.

می‌دانستید که وقتی در سال 1839 صنعت عکاسی داگرئوتایپ (Daguerreotype) به جهانیان معرفی شد، یکی از افرادی در مورد این تکنولوژی جدید مطلب نوشت، نویسنده و شاعر شهیر داستان‌های ترسناک ادگار آلن پو بود؟ نه؟ خوب منطقاً اگر قرار بود بدانید که ما راجع بهش مطلب نمی‌نوشتیم.

بعد از اینکه صنعت عکاسی در ژوئن سال 1839 به جهانیان عرضه شد، ژوئن سال 1840 پو مطلبی برای هفته‌نامه‌ی پیام‌رسان الکساندر (Alexander`s Weekly Messenger) با عنوان داگرئوتایپ فرستاد و این اختراع را پیروزی چشمگیری برای دانش مدرن عنوان کرد.

با توجه به مقاله‌ای که در زیر آمده، پو بدرستی تأثیر دوربین و صنعت عکاسی بر آینده‌ی تاریخ را پیش‌بینی می‌کند.


داگرئوتایپ / ادگار آلن پو

اگر بخواهیم این کلمه را بدرستی و به لهجه‌ی فرانسوی ادا کنیم پس بجای داگرئوتایپ، باید از لفظ دگلوتیپ استفاده کنیم. نام مخترع این صنعت جدیدالظهور دگر است اما در لهجه‌ی فرانسوی، ادای E دوم در حالت مرکب کلمه الزامی است و بنابراین بصورت دگلوتیپ، ادا می‌شود.

این وسیله را بطور قطع و یقین می‌توان مهمترین و شاید بهتر باشد اینطور بگوئیم که خارق‌العاده‌ترین کشف تاریخ علم جدید به حساب آورد اما در حال حاضر و بخصوص در این مقاله قصد نداریم در خصوص اینکه چطور ایده‌ی ابداع دوربینی که جزئیات محیط اطراف را ضبط و در پروسه فتوژنی(که البته از لغت یونانی نقاشی بوسیله آفتاب نشأت گرفته) به تصویر مبدل کند صحبت کنیم زیرا هم به موضوع این مقاله ارتباط چندانی ندارد و هم توضیحات آن بسیار طولانی خواهد شد.

در مورد فرایند عکاسی به این روش اگر بخواهم توضیح کوتاهی بدهم باید بگویم که صفحه‌ی نازکی از نقره که بر روی صفحه نازکی از مس لحیم شده آماده می‌شود که این صفحه، سطح اصلی عملکرد نور است و بافت این صفحه از ظرافت بسیاری برخوردار است و ظرافتش خارج از تصور است. این سطح توسط سنگ صابون آهکی که به آن دگرولیت هم گفته می‌شود و سنگی است واجد مقدار زیادی از سنگ صابون و کربنات آهک، جلا داده می‌شود. این سطح صاف و صیقلی و جلاداده شده سپس با پوششی دارای ید آنقدر پوشیده می‌شود تا رنگی زرد کمرنگ بخود بگیرد و سپس درون شاسی گذاشته شده و لنز دوربین به طرف چیزی که می‌خواهیم از آن عکس‌برداری کنیم گرفته می‌شود. بازتابش نور، باقی کار را انجام می‌دهد که البته زمان مورد نیاز برای این عملیات به نسبت ساعتی که عکس‌برداری صورت می‌گیرد، طول روز، وضعیت آب و هوا و غیره متفاوت خواهد بود اما بازه‌ی زمانی استاندارد و مشخصی که از قبل تعریف شده می‌تواند بین ۱۰ تا ۳۰ دقیقه متغیر باشد که این زمان تعریف شده بهترین بازه‌ی زمانی برای خارج کردن صفحه است. صفحه‌ای که طی زمان مشخص خارج می‌شود در ابتدا، نشان‌گر تصویر قطعی خاصی نیست و تنها شاید علائم بسیار خفیفی از تصویر مورد نظر را نشان بدهد و تنها پس از طی فرآیند چاپ است که جادوی باورنکردنی و زیبای آن به چشم می‌آید.

با هیچ زبانی نمی‌توان مفهوم واقعی چنین ابداعی را بدرستی عنوان کرد و هیچ تعریفی نمی‌تواند حقیقت چنین چیز شگفت‌انگیزی را بدرستی تشریح کند. شاید در بهترین حالت، ماحصل کار را بتوانیم بازتاب سوژه عکاسی در آئینه‌ای صاف توصیف کنیم زیرا به واقع که صفحه داگرئوتایپ جزئیاتی را عیناً منتقل می‌کند که دست هیچ نقاش ماهری نمی‌تواند عین آن را به این درستی و شباهت منتقل کند و زمانی که از لفظ عیناً استفاده می‌کنیم، منظورمان این است که هیچ اثر هنری ناتورالیستی به پای چنین چیزی نخواهد رسید زیرا اگر تصاویر خلق شده به قلم ماهرترین استادان نقاشی را با قدرتمندترین میکروسکوپ‌های موجود، دقیق بررسی کنیم تمام جزئیات طبیعی بسیار ریزی که در موضوع نقاشی وجود دارد دیده نمی‌شود زیرا یا به چشم نقاش نیامده و یا به دستش ترسیم نشده اما تصویری که از این راه بدست می‌آید کاملاً با واقعیت مطابقت داشته و تمامی خطوط، نشانه‌ها، سایه‌ها بصورت عملاً زنده و طبیعی در آن ثبت می‌گردند.

نتایج چنین اختراعی و تأثیری که آینده دور خواهد گذاشت، حتی با توجه به تجربیاتی که از موارد مشابه بدست آورده‌ایم قابل پیش‌بینی نیست و باید مطالعات و بررسی‌های بیشتری روی آن انجام گیرد. این اختراع به خودی خود نشان‌دهنده‌ی این است که تمامی ابداعات و اختراعات علم جدید می‌تواند حتی از غیرقابل پیش‌بینی‌ترین تصورات آدمی هم فراتر رود.

در میان مزایای مشخص و مبرهن چنین اختراع مفید و شگفت‌انگیزی، ذکر این نکته نیز حائز اهمیت خواهد بود که با کمک این وسیله و روش جدید، سطح دسترسی ما به بسیار حقایق علمی در مدت زمانی بسیار کوتاه میسر خواهد بود زیرا که این وسیله، دید و تصویری بسیار واضح و منحصر به فرد از هرچیزی ارائه می‌دهد و برای مثال طراحی نمودار تغییرات اقماری ماه حتی می‌تواند در یک مرحله و بسیار ساده‌تر از قبل صورت گیرد زیرا که اشعه‌ی ماه می‌تواند به سادگی روی سطح صاف و صیقلی داگرئوتایپ بازتاب پیدا کرده و تصویری مشخص از خود ارائه دهد.

پایان مقاله


فوق‌العاده نیست که ۱۳۰ سال پیش ادگار آلن پو در مورد تولد صنعت عکس‌برداری مقاله‌ای نوشته و حالا، ما با استفاده از دوربین‌ می‌توانیم براحتی از ماه عکس بگیریم؟

سفید کاغذی
جدیدترین شماره کاغذی سفید را بخرید
شماره ۳: پری‌زدگی
برچسب‌ها:
مترجم: سیما تقوی
مشاهده نظرات

نظر خود را بنویسید:

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

متن نظر:

پیشنهاد کتاب

  • خدمات دستگاه هیولاساز دمشقی

    نویسنده: بهزاد قدیمی
  • یفرن دوم

    نویسنده: فرهاد آذرنوا
  • دختری که صورتش را جا گذاشت

    نویسنده: علیرضا برازنده‌نژاد
  • مجله سفید ۳: پری‌زدگی

    نویسنده: تحریریه‌ی سفید